Hello World!


I am Royke


Welkom! Mijn naam is Roy Ensink. Vraag vrienden en familie wie ik ben en ze zullen me omschrijven als ondernemer, energiebom en praatjesmaker, maar bovenal fotograaf. Fotografie heeft altijd al in mijn bloed gezeten. Toen ik jong was, ging ik zelf op ontdekking om foto’s te schieten van alles wat los en vast zat. Later werd dit extra aangewakkerd door mijn opa, met wie ik deze passie bleek te delen. Regelmatig gingen we samen op stap om te fotograferen. We konden urenlang rondstruinen om precies dat perfecte plaatje te schieten. Stiekem keek ik altijd het meest uit naar het moment dat we de foto’s gingen ontwikkelen. Het magische gevoel dat analoge camera’s in die tijd met zich meedroegen, zal ik nooit vergeten.

Digitale fotografie

Tijdens mijn pubertijd kwam digitale fotografie steeds meer in opkomst. Op mijn verjaardag kreeg ik een kleine digitale camera van drie megapixels. Vanaf dat moment was de ‘echte fotograaf’ in mij geboren. De interesse in fotografie nam steeds duidelijkere vormen aan en al gauw koos ik ook mijn studie in die creatieve richting. Op die manier kwam ik terecht bij verschillende fotografen waar ik stageliep en supertoffe shoots mocht assisteren. Zo kwam ik in aanraking met professionele, commerciële fotografie. Nu heb ik zelf veel mooie opdrachten voor toffe klanten, maar ik had altijd het gevoel dat er nog iets miste…

Verlangen naar vrijheid

Natuurlijk fotografeerde ik naast de zakelijke opdrachten ook met regelmaat voor mezelf. In fotografie kan ik mijn gevoel, emoties en inspiratie kwijt. En juist op die foto’s – de pure, ongedwongen en vrije foto’s waar mijn eigen stijl goed tot zijn recht komt – kreeg ik de meest fantastische reacties. “Die zou ik zo in m’n huis ophangen,” kreeg ik regelmatig te horen. Dat was het moment dat ik besloot meer met mijn eigen fotografie te gaan doen. De energie die in me vrijkomt wanneer ik hét idee of dé locatie heb gevonden, is wat ik vast wil leggen op beeld. Het creëren van beelden is voor mij dus niet alleen een passie, maar ook een echte drijfveer.

Inspireren en geïnspireerd worden

Inspiratie is essentieel voor mijn werk. Dat kan plotseling ontstaan op de meest onverwachte momenten. Inspiratie en creativiteit laten zich tenslotte niet sturen. Grote inspiratiebronnen kunnen een interessante omgeving, musea, architectuur en persona zijn, maar bijvoorbeeld ook macht of een gekke struik. De magie van het ontdekken is voor mij een belangrijk onderdeel in het vakgebied waar ik niet zonder zou kunnen. Die ontdekkingen zijn persoonlijk, maar tegelijkertijd voor een groter publiek bedoeld. Daarom deel ik ze graag, zodat jullie ook van de vrijheid die fotografie biedt, kunnen genieten.


Comments (1)